Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
21 april 2024

Vakantiehuis De Roode Pan feestelijk geopend

Op donderdag 18 april opende op de Veluwe het nieuwste historische vakantiehuis van Hendrick de Keyser Monumenten; het sprookjesachtige ‘heidehuiske’ De Roode Pan. Het huis werd in 1910 ontworpen door Stephanus Parqui als zomerhuis voor zijn gezin. In 2019 liet kleindochter Heidi Brunt-Langenbergh het huis en de tuinen na aan Hendrick de Keyser Monumenten. Na een zorgvuldige restauratie kan nu weer vakantie worden gevierd in dit bijzondere vakantiehuis op de Veluwe. Met het terugplaatsen van het gerestaureerde ‘Pan’-bord op het dak werd het huis officieel geopend door Bert Meerstadt, algemeen directeur van Hendrick de Keyser Monumenten.

De Roode Pan
De geschiedenis van De Roode Pan gaat terug tot 1910, toen het werd gebouwd als vakantiehuis voor de welgestelde Haags-Rotterdamse familie Parqui. Architect en bouwkundige Stephanus Parqui ontwierp het romantische houten zomerhuis zelf. Hij werd daarbij geïnspireerd door Veluwse volksverhalen, Zwitserse chalets en schilderijen van de kunstenaar Gustaaf van de Wall Perné. 

De naam van het huis is geïnspireerd door het verhaal van bos- en heidegod Pan. Je vindt hem overal in en om het huis terug. Zijn handtekening staat bovendien onder de ‘Grondwet van het Heide huiske’; een handgeschreven overzicht van de elf leefregels waar de vakantiegangers zich aan moest houden tijdens hun verblijf. Zo moest je er na bedtijd ‘geluidloos spreken of loopen’, was het ‘verboden om het kostbare regenputwater te misbruiken’ en mocht je ‘geen dieren plagen’.

Roode Pan / Archieffoto

Nieuwe herinneringen

In 2019 liet kleindochter Heidi Brunt-Langenbergh het huis en de tuinen na aan Hendrick de Keyser Monumenten. Vanuit het idee dat het na ruim honderd jaar familieherinneringen nu tijd was voor andere families om mooie, nieuwe herinneringen te maken in het idyllische zomerhuis.

Duurzame restauratie

De Roode Pan is de afgelopen drie jaar door Hendrick de Keyser Monumenten zorgvuldig gerestaureerd en verduurzaamd. Het basisprincipe van de restauratie was het behoud van het ensemble - het huis, de roerende goederen en de tuin inclusief de bijgebouwen - uit de periode 1910 t/m 1950. Met de restauratie heeft Hendrick de Keyser het huis weer in tiptop conditie gebracht, latere aanpassingen teruggedraaid en bescheiden toevoegingen gedaan ten behoeve van het comfort van de gasten.

De bij de opening aanwezige Paul Parqui, die als vierde generatie vakanties doorbracht in het familiehuis, complimenteerde de vereniging met de prachtige restauratie. De wens van de familie om het huis in haar oude glorie te herstellen én te behouden is hiermee in vervulling gegaan.  

Roode Pan - Tuin

Bij elke restauratie die Hendrick de Keyser uitvoert worden duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo zijn in De Roode Pan de buitengevels, het dak en vloergedeelten opnieuw geïsoleerd met een natuurlijk en duurzaam isolatiemateriaal van vlas. Voor het opwekken van elektriciteit zijn zonnepanelen aangebracht op het dak van de garage. Het huis wordt verwarmd door een nauwelijks zichtbare hybride installatie. Vanwege de hoge historische authenticiteit van met name de begane grond, zijn hier alle installatieonderdelen uit zicht weggewerkt. Onder de gehele begane grond is vloerverwarming aangebracht, gekoppeld aan een elektrische lucht-water warmtepomp.

Het water waarmee je doucht en afwast wordt verwarmd door een ventilatie-warmtepompboiler, verstopt onder het vloerluik in de hal. Ventielen in de keuken, badkamer en toilet zuigen de vervuilde en vochtige lucht af, waarna de warmtepompboilers de warmte hieruit terugwinnen en het (tap)water verwarmen. Een gesloten systeem dus, dat tot wel 70% minder energie verbruikt dan een traditionele boiler én geen schadelijke stoffen uitstoot. 

De tuin

De tuin van De Roode Pan is onlosmakelijk onderdeel van het ensemble. Het is een romantische dwaaltuin met slingerpaden, bloemen en heesters, deels besloten hoekjes, afwisselend schaduwrijk en zonnig, maar ook met verrassende uitkijkjes over de omgeving vanuit twee tuinkoepels waar thee werd gedronken. Ten tijde van de overdracht was de grove structuur van de tuin nog goed zichtbaar. Dankzij de albums van de familie, met daarin plattegronden, foto's en zelfs aankoopbonnen van de tuin, kon goed de oude cottage tuin met vijf ‘kamers’ gerenoveerd worden.  

 

Foto's: Céline Wagenmakers