Icon search Icon Facebook Icon Instagram Icon Twitter Icon Play ANBI icon-checkbox Vriendenloterij Bijzondere-locaties Bijzondere-locaties Monument-en-Bed Monument-en-Bed Museumhuizen icon-huren-nav Museumhuizen Hendrickdekeyser Hendrickdekeyser icon-maps icon-left icon-right icon-close icon-phone-call icon-email icon-kamers icon-lijst icon-perceeloppervlak icon-plattegrond icon-woonoppervlak icon-checkmark icon-buitenruimte icon-cart icon-remove icon-quote icon-calendar icon-guests
nieuws
20 april 2024

Deuren geopend van vakantiehuis ‘De Kapelwoning’ op buitenplaats Beeckestijn

Verscholen in het groen op buitenplaats Beeckestijn staat een klein kapelletje met een prachtige voordeur en torenspits. Al eeuwenlang zet de kleine kapel voorbijgangers op het verkeerde been. Want eigenlijk is de kapel een arbeidershuisje, gebouwd door de familie Boreel, destijds eigenaar van de buitenplaats. Na een zorgvuldige en duurzame restauratie door Hendrick de Keyser Monumenten opende het kapelletje afgelopen vrijdag haar deuren als ‘De Kapelwoning’, het 21e historische vakantiehuis van Hendrick de Keyser. In het romantische arbeidershuisje geniet je van de sfeer van toen, met het comfort van nu. Van alle neogotische bouwwerken die in Nederland nog over zijn, is De Kapelwoning oudste. Extra bijzonder dus, om hier nu te kunnen overnachten

De Kapelwoning werd geopend door mevrouw Markerink (102), kleindochter van de familie Markerink die het huisje in de periode 1882 tot circa 1930 bewoonde. Samen met Bert Meerstadt, algemeen directeur van Hendrick de Keyser Monumenten, nam ze als eerste een kijkje in het romantische vakantiehuisje in het groen. 

De Kapelwoning

Logeren in een folly
Wanneer je wandelt door de tuinen van buitenplaats Beeckestijn duikt De Kapelwoning opeens op tussen de bomen. Precies zoals bedoeld toen het rond 1770 werd gebouwd in opdracht van de familie Boreel, die in de 18e eeuw hun zomers op de buitenplaats doorbracht. Het kapelletje is een zogenaamde ‘folly’; een ‘bouwkundige dwaasheid’. Follies waren in de 18de eeuw populair in heel Europa. Het waren fantasiebouwwerken die vaak niet echt binnen hun omgeving pasten. Of beter gezegd, die júist niet binnen hun omgeving pasten, omdat ze in een totaal andere stijl waren gebouwd. Als bezoeker kwam je de folly tegen tijdens een wandeling en liet je je verrassen of een beetje in verwarring brengen.

 

De tuinen van Beeckestijn

Tussen omstreeks 1760 en 1772 liet Jacob Boreel, die enige tijd diplomaat in Engeland was, de landschapstuin in het achterpark van Beeckestijn aanleggen. Het was de eerste op Engelse en Duitse voorbeelden geïnspireerde landschapstuin in Holland. Tuinarchitect Johann Georg Michael (1738-1800), die waarschijnlijk op initiatief van Boreel een reis naar Engeland maakte, was verantwoordelijk voor de aanleg. De tuinen werden binnen een geometrisch stramien voorzien van slingerpaden, bomenlanen, bloeiende heesters, een kronkelende beek, en korenvelden. En van romantische bouwsels, zoals De Kapelwoning

De Kapelwoning

De familie Markerink

Voor zover we weten is De Kapelwoning altijd in gebruik geweest als woning. Verschillende families, vaak arbeiders, hebben in het huisje gewoond. In de periode 1882 tot circa 1930 was dat tuindersfamilie Markerink.  

Wanneer je logeert in De Kapelwoning maak je kennis met de eerste generatie van die familie; Gerrit-Derk en Aaltje Markerink, en hun negen kinderen. Je hebt het in het huisje van nu wel een stuk luxer dan zij, want tegenwoordig is het vakantiehuis ingericht voor twee personen en voorzien van alle comfort. In de bedstee in de woonkamer krijg je nog wel een kijkje in het verleden, toen Gerrit-Derk en Aaltje Markerink er halfzittend in sliepen, maar zelf slaap je nu boven, in een heerlijk comfortabel bed.

Het verhaal over de families Boreel en Markerink, de buitenplaats en het leven in dit bijzondere huisje vind je verspreid door het hele vakantiehuis en kun je beluisteren via twee speciale podcasts

Duurzame restauratie
De Kapelwoning was in slechte staat, en is onlangs door Hendrick de Keyser Monumenten duurzaam gerestaureerd. Buiten werd onder andere de verdwenen spits van het klokkentorentje nauwkeurig gereconstrueerd op basis van een prent van de tuinen van Beeckestijn uit 1772, en teruggebracht op het huisje. Omdat de gevels van De Kapelwoning onvoldoende gefundeerd waren is de oude, niet dragende betonvloer vervangen door een dragende betonvloer die het gevelmetselwerk kan opvangen. Door deze constructieve verbetering konden de scheuren in het metselwerk hersteld worden.

Binnen is gekozen om zoveel mogelijk terug te gaan naar de periode van de familie Markerink. Zo is de warme groene kleur op al het houtwerk uit omstreeks 1900 weer teruggebracht.

Bij elke restauratie die Hendrick de Keyser uitvoert worden duurzaamheidsmaatregelen genomen. Zo zijn zowel de gevels als het dak van De Kapelwoning volledig geïsoleerd met biobased isolatiemateriaal, en is een zonnepaneel op het schuurdak geplaatst. Voor de mechanische ventilatie is een warmte terugwin installatie aangebracht. Vanwege de ruimte is er wel gekozen voor een CV-ketel voor verwarming, maar voor gebruik van lage temperaturen is er op de begane grond vloerverwarming aangebracht en op de verdieping lage temperatuur radiatoren.

Ook in de tuin zijn duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Zo liggen onder het terras infiltratiekratten die het regenwater dat op het dak van het huis en het naastgelegen bakhuisje valt, diep in de bodem laat lopen. Dit komt het grondwater ten goede en scheelt in de afvoer via het riool.

Foto's: Céline Wagenmakers